Jak wybrać deskę do krojenia?
2020-09-22
DESKI DO KROJENIA RODZAJE, WADY I ZALETY
Deska do krojenia jest jednym z najczęściej używanych przedmiotów w kuchni.
Oprócz oczywistego zastosowania używamy ich także do serwowania przekąsek, traktujemy jako podkładki pod gorące garnki czy do rozbijania produktów.
Funkcjonalność desek zależy od materiału, z jakiego zostały stworzone. Oczywiście każdy materiał ma swoje wady i zalety.
Deski do krojenia szklane
zalety:nie wchłaniają zapachów i wody
nie rysują się
szybko wysychają
dostępne w wielu kolorach
wady:
tępią noże
w przypadku obicia / upadku deska nie nadaje się do ponownego użytku
śliski materiał wymaga ostrożności przy użytkowaniu
Jak dbać?
Szklane deski do krojenia wystarczy myć jak talerze — pod bieżącą wodą z dodatkiem detergentu. Niektórzy producenci dopuszczają również możliwość mycia w zmywarce. Ze względu na swoją kruchość nie nadają się do tłuczenia mięsa. Oprócz standardowego mycia warto czasem spryskiwać szkło roztworem z wody i octu.

Deski do krojenia drewniane
zalety:naturalne właściwości antybakteryjne
nie tępią noży
twarde i wytrzymałe (dzięki odpowiedniej pielęgnacji zostają z nami na długo)
możliwość odnowy przez zeszlifowanie zarysowanej powierzchni
wady:
nie nadają do mycia w zmywarkach
z czasem pojawiają się zarysowania
niepokryte olejem wchłaniają wodę i zapachy tym samym powodują namnażanie się bakterii
Jak dbać?
Przed pierwszym użyciem drewnianej deski do krojenia pamiętaj o impregnacji. Później rób to raz na 4 - 6 tygodni (w zależności od częstotliwości użytkowania). Najlepiej nadadzą się do tego specjalne, dedykowane do kontaktu z żywnością oleje.Nie używaj impregnatów do drewna znajdujących się w sklepach budowlanych (jeśli nie są dedykowane do użytku z żywnością).
Dzięki impregnacji drewnianej deski pory naturalnie występujące w drewnie zostaną zamknięte przed wnikaniem w nie wilgoci, tym samym będą służyły nam jeszcze dłużej.
Tyle teorii, a jak to wygląda w praktyce?
Przed impregnowaniem deskę do krojenia dokładnie umyj. W ten sposób pozbędziesz się drobinek kurzu. Następnie natłuść deskę niewielką ilością oleju / oliwy. Możesz rozprowadzić go za pomocą pędzelka, tetrowej szmatki lub aplikatora w formie gąbki. Pozostaw do całkowitego wyschnięcia i powtórz cały proces.
Nie powinno się narażać drewna na długotrwałe moczenie. Jeśli deska jest jeszcze wilgotna - nie chowaj jej do szafki. Po umyciu można osuszyć ją wstępnie czystą ściereczką do naczyń.
Do pielęgnacji i odświeżania desek drewnianych domowym sposobem można użyć połówki cytryny oraz soli kuchennej. Wcierając w deskę sok z cytryny wraz z solą, pozbywamy się niechcianych zapachów. Powstałą maź należy spłukać ciepłą wodą po około 5 minutach.

Deski do krojenia z tworzyw
zalety:cena
waga
odporne na szorowanie
nie wchłaniają wody
dobrze przylegają do podłoża
nie tępią noży
możliwość mycia w zmywarce
wady:
łatwo je zarysować
łatwo się zabarwiają
Jak dbać?
Większość plastikowych desek możemy myć w zmywarce. Zabrudzenia bez problemu schodzą z użyciem zwykłego płynu do naczyń. Do tego celu możemy również użyć wody z octem. Przy większych zabrudzeniach (np. plamy po papryce) deskę można myć za pomocą pasty przygotowanej z 1 łyżki sody oczyszczonej, 2 łyżek soli i odrobiny wody.

Pokaż więcej wpisów z
Wrzesień 2020
Polecane

1 002,80 zł1 090,00 zł

230,00 zł250,00 zł