Jak wybrać deskę do krojenia?

2020-09-22

DESKI DO KROJENIA RODZAJE, WADY I ZALETY 


Deska do krojenia jest jednym z najczęściej używanych przedmiotów w kuchni. 

Oprócz oczywistego zastosowania używamy ich także do serwowania przekąsek, traktujemy jako podkładki pod gorące garnki czy do rozbijania produktów.

Funkcjonalność desek zależy od materiału, z jakiego zostały stworzone. Oczywiście każdy materiał ma swoje wady i zalety.

Deski do krojenia szklane

zalety: 

nie wchłaniają zapachów i wody
nie rysują się
szybko wysychają
dostępne w wielu kolorach 

wady: 

tępią noże 
w przypadku obicia / upadku deska nie nadaje się do ponownego użytku 
śliski materiał wymaga ostrożności przy użytkowaniu 

Jak dbać? 


Szklane deski do krojenia wystarczy myć jak talerze — pod bieżącą wodą z dodatkiem detergentu. Niektórzy producenci dopuszczają również możliwość mycia w zmywarce. Ze względu na swoją kruchość nie nadają się do tłuczenia mięsa. Oprócz standardowego mycia warto czasem spryskiwać szkło roztworem z wody i octu.

deski do krojenia szklane

Deski do krojenia drewniane

zalety:

naturalne właściwości antybakteryjne
nie tępią noży
twarde i wytrzymałe (dzięki odpowiedniej pielęgnacji zostają z nami na długo)
możliwość odnowy przez zeszlifowanie zarysowanej powierzchni

wady:

nie nadają do mycia w zmywarkach
z czasem pojawiają się zarysowania
niepokryte olejem wchłaniają wodę i zapachy tym samym powodują namnażanie się bakterii

Jak dbać?

Przed pierwszym użyciem drewnianej deski do krojenia pamiętaj o impregnacji. Później rób to raz na 4 - 6 tygodni (w zależności od częstotliwości użytkowania). Najlepiej nadadzą się do tego specjalne, dedykowane do kontaktu z żywnością oleje.
Nie używaj impregnatów do drewna znajdujących się w sklepach budowlanych (jeśli nie są dedykowane do użytku z żywnością).

Dzięki impregnacji drewnianej deski pory naturalnie występujące w drewnie zostaną zamknięte przed wnikaniem w nie wilgoci, tym samym będą służyły nam jeszcze dłużej.

Tyle teorii, a jak to wygląda w praktyce?

Przed impregnowaniem deskę do krojenia dokładnie umyj. W ten sposób pozbędziesz się drobinek kurzu. Następnie natłuść deskę niewielką ilością oleju / oliwy. Możesz rozprowadzić go za pomocą pędzelka, tetrowej szmatki lub aplikatora w formie gąbki. Pozostaw do całkowitego wyschnięcia i powtórz cały proces.

Nie powinno się narażać drewna na długotrwałe moczenie. Jeśli deska jest jeszcze wilgotna - nie chowaj jej do szafki. Po umyciu można osuszyć ją wstępnie czystą ściereczką do naczyń.

Do pielęgnacji i odświeżania desek drewnianych domowym sposobem można użyć połówki cytryny oraz soli kuchennej. Wcierając w deskę sok z cytryny wraz z solą, pozbywamy się niechcianych zapachów. Powstałą maź należy spłukać ciepłą wodą po około 5 minutach.

drewniane deski do krojenia

Deski do krojenia z tworzyw

zalety:

cena
waga
odporne na szorowanie
nie wchłaniają wody
dobrze przylegają do podłoża
nie tępią noży
możliwość mycia w zmywarce

wady:

łatwo je zarysować
łatwo się zabarwiają

Jak dbać?

Większość plastikowych desek możemy myć w zmywarce. Zabrudzenia bez problemu schodzą z użyciem zwykłego płynu do naczyń. Do tego celu możemy również użyć wody z octem.

Przy większych zabrudzeniach (np. plamy po papryce) deskę można myć za pomocą pasty przygotowanej z 1 łyżki sody oczyszczonej, 2 łyżek soli i odrobiny wody.

plastikowa deska do krojenia
Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel